Puutarhanhoito edistää terveyttä
Puutarhan hoitamisella on muutamia terveyttä edistäviä piirteitä. Jos puutarhaan liittyy kasvimaa, niin tämä auttaa saamaan puhdasta ja terveellistä itse kasvatettua ruokaa. Kukaan ei halua haaskata omaa vaivalla kasvatettua satoa ja siten kasvimaan pitäminen edistää terveyttä lisäämällä vihannesten syömistä. Muut kuin ravitsemukselliset hyödyt liittyvät mielen ja ruumiin terveyteen.
Kaikki alkaa turvallisista työkaluista ja työasennoista
Jotta puutarhanhoito toisi vain hyviä seurauksia, tulee harrastus aloittaa sen varmistamisesta, että käytössä olevat välineet ovat oikeanlaiset ja ergonomiset. Kannattaa siis tarkistaa vanhat työkalut ja katsoa, ettei niiden käyttö aiheuta vääriä työasentoja ja rasita esimerkiksi selkää turhaan. Uudenaikaisia puutarhavarusteita ja -työkaluja voit katsoa https://www.kellfri.fi/ -sivustolta. Esimerkiksi teleskooppisella oksasahalla voidaan välttää haavereita, jotka liittyvät turhaan kurotteluun ja putoamisiin. Jos moottorikäyttöiset työkalut ovat vuosikymmeniä vanhoja, voivat ne olla nykystandardein turvattomia. Moottorisahat, pensasleikkurit ja ruohotrimmerit kannattaa huollattaa pitkän käyttämättömyysjakson jälkeen tai tilalle voi hankkia viimeisten turvallisuussäännösten mukaiset laitteet.
Monet puutarhatyöt sisältävät kyykyssä olemista ja hankalia asentoja, joten puuhaan ei pidä uppoutua niin täydellisesti, että unohtaisi nousta välillä ylös venyttelemään. Vaikka ihmisen on hyvä päivittäin kurotella, taipua ja kyykkiä, ei epätavallisissa asennoissa tule pysytellä liian pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Esimerkiksi lehtiä haravoidessa tarvitsee haravan kepin olla tarpeeksi pitkä, jotta työn voi tehdä suorin selin. Kyykkyasennon voi välttää menemällä välillä polvilleen. Puutarhaliikkeissä myydään erityisiä pehmusteita polvillaan olemiseen tai sitten voi hankkia polvista pehmustetut työhousut.
Puutarhanhoito liikuntamuotona
Puutarhanhoito sisältää monipuolisia aktiviteetteja liittyen painavien esineiden nosteluun ja erilaisiin käsiä ja hartioita rasittaviin liikkeisiin. Puutarhassa saa kerättyä huomaamattaan myös paljon askelia, joilla edistää 10 000 askeleen päivätavoitteen täyttymistä. Esimerkiksi haravointi, nikkarointi ja kuivuneiden oksien poistaminen sisältävät sellaisia liikkeitä, joita toimistotyöläinen ei normaalisti tee työpäiviensä aikana lainkaan.
Välttääkseen puutarhanhoidon monotonisuutta ja siihen liittyviä staattisia asentoja harrastajan kannattaa tehdä eri tehtäviä pienissä erissä ja vaihtelevasti. Koko vihannespenkkiä ei tarvitse kitkeä kerralla, vaan työn voi jakaa eri päiville tai suorittaa välissä jotain muuta eri työasennossa tehtävää puuhaa. Puutarhanhoito harvoin kuitenkaan sisältää tarpeeksi hikiliikuntaa, joten yleensä tarpeen on tehdä ripeitä kävelylenkkejä puutarhanhoitopäivien lisäksi.
Puutarhanhoidon mielenterveydelliset vaikutukset
Puutarhanhoidon ilmeisin mieltä rauhoittava vaikutus liittyy oleskeluun ulkoilmassa. Ihmisillä on nykyään melko vähän sellaisia harrastuksia, joita voi tehdä ulkona. Joillekin urheilu on pakkopullaa, joka tuntuu ajan hukkaamiselta, mutta puutarhan hoitaminen taas voi tuntua mielekkäältä ja hyödylliseltä tekemiseltä. Puutarhaa voi yleensä hoitaa milloin itselle sopii, kun taas esimerkiksi ryhmäliikuntatunnit voivat stressata siksi, että niissä pitää olla paikalla tiettyyn aikaan ja ajoissa. Parhaimmillaan harrastuspuutarhan ei kuulu stressata lainkaan eikä rajoittaa elämää. Kannattaa siis suunnitella puutarha sellaiseksi, että sen voi välillä jättää hoitamattakin esimerkiksi lomamatkojen aikana.
Puutarhanhoidossa voi päästä flow-tilaan, jossa ajatukset eivät harhaile ja mieli tyhjenee kuin meditaatiossa. Flow on tila, jossa työ sujuu kuin itsestään ja olo on innokas, eikä tekemistä malta lopettaa. Meditaatiossa taas ajatukset pysyvät yhdessä asiassa eikä päässä risteile pesemättömät pyykit ja luottokorttilaskut. Toiset ihmiset onnistuvat rauhoittumaan paljon paremmin tehdessään jotain käsillään kuin makaamalla paikallaan.